Česká mincovna Stříbrná mince Bratislavský hrad SK proof 13 g

Popis produktu

Parametry produktu

Hmotnost
13 g
Balení
blistr
Průměr mince
28 mm
Druh
mince
Rok emise
2019
Provedení
proof

Parametry produktu

Hmotnost
13 g
Balení
blistr
Průměr mince
28 mm
Druh
mince
Rok emise
2019
Provedení
proof

Popis produktu

Bratislavský hrad je národní kulturní památkou a není divu – jeho dějiny jsou totiž dějinami celého Slovenska. Stal se proto námětem jedné z prvních stříbrných mincí České mincovny vyražených pro Slovensko.

Ještě předtím, než přišli Slované, byl skalnatý výběžek nad Dunajem domovem Keltů a Římanů. Hrad, který na něm vyrostl, pak hrál roli v historii Velké Moravy, Uherska, Československa i moderního Slovenska… První zmínka o Bratislavském hradu, který byl důležitou pohraniční pevností Uherska i náboženským centrem, pochází z roku 907. Svou stopu v něm postupně otiskli Zikmund Lucemburský, který pevnost proměnil v reprezentativní gotický palác, či Ferdinand I. Habsburský, kterému hrad vděčí za charakteristickou podobu se čtyřmi nárožními věžemi. Nejslavnější období Bratislavského hradu však nastalo v 16. století, kdy se Bratislava stala korunovačním městem Uherska. Po dvě stě let byla sídlem panovníka, místem zasedání Uherského sněmu a domovem korunovačních klenotů. Na hradě ráda přebývala Marie Terezie, která zde vychovávala svých šestnáct dětí. Když však Josef II. přesunul uherské zemské úřady do Budína, hrad přišel o svůj lesk – nejprve sloužil generálnímu semináři, který vychovával katolické kněží, poté armádě, a nakonec roku 1811 vyhořel. Těžko uvěřit, že až do roku 1954 byl pouhou troskou, a dokonce se uvažovalo o jeho zbourání. Naštěstí se tak nestalo, Bratislavský hrad byl velkolepě zrekonstruován a mohou se z něj těšit další generace hrdých Slováků…

Reverzní strana pamětní mince, kterou zpracovala mladá medailérka Veronika Adamcová, předkládá pohled na Bratislavský hrad směrem od Dunaje. Kompozici reverzu dotváří slovensko-anglický opis BRATISLAVSKÝ HRAD – BRATISLAVA CASTLE. Protože mince České mincovny vycházejí v licenci zahraničního emitenta, kterým je ostrov Niue, averzní strana nese jeho nezbytné atributy – nominální hodnotu 1 DOLLAR (NZD), jméno a portrét královny Alžběty II. a rok emise 2019.

Součástí mince je speciální balení plné fotografií bratislavské dominanty.

Chybí či je nepravdivý některý důležitý parametr? Uvedené informace jsou pouze orientační, před zakoupením ve vybraném obchodě doporučujeme ověřit, že prodávaný model má klíčové vlastnosti dle vašich požadavků. I když se snažíme o maximální přesnost informací, bohužel nemůžeme zaručit jeho 100% správnost. Ceny produktů jsou uváděny včetně DPH.

Produkt zatím nemá žádné recenze.

{"Oblíbené kategorie":[["Potítka","https://potitka.heureka.cz/"],["Sety domácích spotřebičů","https://sety-domacich-spotrebicu.heureka.cz/"],["Robotické vysavače","https://roboticke-vysavace.heureka.cz/"],["Zvlhčovače a čističky vzduchu","https://cisticky-vzduchu-a-zvlhcovace.heureka.cz/"],["Držáky na kolo ","https://drzaky-na-kolo.heureka.cz/"],["Pánve na indukci","https://panve.heureka.cz/f:4699:1/"],["Puzzle Tlapková Patrola","https://puzzle.heureka.cz/f:23999:24417803/"],["Efektory","https://mixazni-pulty.heureka.cz/f:9016:1/"],["Chrániče bradavek","https://prsni-tampony.heureka.cz/f:16811:41874633/"],["Dámské peněženky Tommy Hilfiger","https://penezenky.heureka.cz/f:5798:134491;8925:43170/"]],"Vybrané značky":[["Investiční stříbro Česká národní banka","https://investicni-stribro.heureka.cz/f:19028:2940826/"],["Investiční stříbro The Royal Australian Mint","https://investicni-stribro.heureka.cz/f:19028:43566975/"],["Investiční stříbro China Gold Coin Inc.","https://investicni-stribro.heureka.cz/f:19028:43369602/"],["Investiční stříbro U.S. Mint","https://investicni-stribro.heureka.cz/f:19028:42442198/"],["Investiční stříbro The British Royal Mint","https://investicni-stribro.heureka.cz/f:19028:26736845/"]],"Jak vybrat nejlépe":[["Jak vybrat obývací stěnu?","https://obyvaci-steny.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-obyvaci-stenu/"],["Jak vybrat ruční pilu? ","https://rucni-pily.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-rucni-pilu-/"],["Jak vybrat dřez?","https://drezy.heureka.cz/poradna/jak-vybrat-drez/"]],"Vybrané produkty":[["Kamui Kulečníková rukavice Red Quick Dry levá","https://kulecnikove-prislusenstvi.heureka.cz/kamui-kulecnikova-rukavice-red-quick-dry-leva/"],["Green Shield Household Surface Wipes 4v1 pro domácnost vlhčené ubrousky 50 ks","https://cistici-ubrousky.heureka.cz/green-shield-household-surface-wipes-4v1-pro-domacnost-vlhcene-ubrousky-50-ks/"],["Jmenovka se srdcem RŮŽOVO-ZLATÁ, 10 ks","https://svatebni-jmenovky.heureka.cz/jmenovka-se-srdcem-ruzovo-zlata-10-ks/"],["Rudolfs Bio Hummus Pomazánka cizrnová křupavá 230 g","https://pomazanky.heureka.cz/rudolfs-bio-hummus-pomazanka-cizrnova-krupava-230-g/"],["Titleist W TS2 graphite KuroKage","https://golfove-hybridy.heureka.cz/titleist-w-ts2-graphite-kurokage/"],["Čumáček bezpečnostní, 12 x 9 mm, hnědý","https://slove-soucasti.heureka.cz/cumacek-bezpecnostni-12-x-9-mm-hnedy_2/"],["Kopos KANÁL ELEKTROINSTALAČNÍ EKE 100X60 HD SUPERBÍLÁ","https://tvarovky-trubky.heureka.cz/kopos-kanal-elektroinstalacni-eke-100x60-hd-superbila/"]],"Doporučujeme":[["Apple iPhone 15","https://mobilni-telefony.heureka.cz/f:26540:51662741/"],["Parfémy","https://parfemy.heureka.cz/"],["Bazény","https://bazeny.heureka.cz/"],["PlayStation 5","https://herni-konzole.heureka.cz/playstation-5/"],["Lego","https://lego.heureka.cz/"],["Zahrada","https://zahrada.heureka.cz/"],["Nábytek","https://nabytek.heureka.cz/"],["Oblečení a móda","https://moda.heureka.cz/"]]}