Poradna Česká mincovna stříbrná uncová mince Český lev stand 1 Zo

Autor: Lukáš Uhlíř | Vloženo: 20.11.2020 000 05:55 | Témata: Poradna Česká mincovna stříbrná uncová mince Český lev stand 1 Zo

Lukáš Uhlíř

Investice

Chtěl bych se zeptat, jak to funguje. Rada lidi komentuje, ze jsou mince dobra investice do budoucna... Zajimalo by mě, jak se mince může vyplatit, když cena stříbra mince je třeba 550 korun a mince stojí 800-1500. Prece se za 10 let cena stříbra nezvedne o 200% Díky za odpoved

  • 20. listopadu 2020 - Oficiální zástupce obchodu CPMetals

    Dobrý den Lukáši,
    máte pravdu, že cena stříbra je nyní cca 550 Kč/unci, jenže to je cena na burze - ne cena fyzického kovu. Fyzický kov vždy bude dražší (podobně jako Fe plech nebo trubka stojí víc, než 4,50 a Cu kabel víc než jen měď kterou obsahuje) - u běžných kovových výrobků se obvykle bavíme o stovkách % "premia", u drahých kovů je to % méně jen díky jejich vysoké ceně e které se "to ztratí", navíc konkrétně u této mince platíte i za její sběratelskou hodnotu/ unikátní design/ malý náklad a o tuto hodnotu skladováním nepřijdete (není to spotřební věc ani auto, kde o premium přijdete v moment nákupu). Tzn, pokud stříbro za 2 roky vyroste jen o 5%, pak minci prodáte o 5% dráž (u takovéto mince nejspíš ale víc kvůli omezenému množství daného ročníku).
    Pokud chcete mince s nižším prémiem (přeplatkem), volte vyšší emise a známější mince typu Maple leaf, Wiener Philharmoniker, Silver Eagle, Krugerrand apod.
    Na mince se obvykle nevztahuje DPH, což neplatí u slitků, které jsou ale nákladově levnější - proto je cena/oz téměř srovnatelná.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne
    • Lukáš Uhlíř

      20. listopadu 2020 - Lukáš Uhlíř

      Děkuji za odpověď, že jste mě poučili. Informace jsou pro mne užitečné. Ještě prosím o jednu odpověď. Zajimalo by mě, pokud někdo takové mince kupuje aby je za 10-20-30 let prodal. Tak kde se pak takové mince prodávají. Děkuji za odpoved a preji hezký den


    • CPMetals

      23. listopadu 2020 - Oficiální zástupce obchodu CPMetals

      Prodej bude záležet na strategii investiční každého jedince. Obecně lze říct, že bude záležet na ceně kovu v té době a poptávce na trhu. Nabízí se prodej dalším zájemcům např. na bazarech. Další možností jsou výkupy drahých kovů, kde sice dostanete většinou jen cenu kovu, ale pokud spekulujete na cenu a cena vyroste tak to ničemu nevadí. Jsou i lidé co mince neplánují prodat nikdy a jen je hromadí jako trvalé bohatsví/dědictví.


  • Jindřich Walter

    Jindřich Walter

    23. listopadu 2020

    Zdravím Vás. Je třeba rozlišit cenu burzovního spotu a fyzického kovu. Pokud budete minci po letech prodávat jinému zájemci, nebude to pravděpodobně za spot ale za tržní cenu. Tedy spot + prémium. Nicméně jsou na trhu jistě stříbrné mince s lepším prémiem, než je právě Český lev. Např. Canadian Maple, American Eagle, Australian Kangaroo a další.

    • Byla pro vás tato odpověď užitečná?
    • Ano (2)
    • Ne

Tato otázka byla již uzavřena, protože na ni nikdo během posledních 90 dnů neodpověděl.

Pokud se chcete zeptat na něco dalšího, položte novou otázku.